top of page
Αναζήτηση

Βρείτε τον ρυθμό σας III

Αν παλεύετε με τον εκνευρισμό σας και τη γενικότερη ένταση της καθημερινότητας... αυτή η ακολουθία ασκήσεων, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την υπομονή σας! Η αλλαγή όμως πάντα θέλει χρόνο. Είναι εύκολο να αποθαρρύνεστε και να γυρίζετε πίσω στα παλιά μοτίβα. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιείτε τις αποτυχίες, ως δικαιολογία ότι η αλλαγή είναι αδύνατη. Εάν μπορείτε να δεσμευτείτε σε ένα νέο μοτίβο, ήρθε η ώρα να καλλιεργήσετε την υπομονή. Πρέπει να μάθετε πώς να ανέχεστε την αμηχανία σας και τα λάθη σας και να συνεχίζετε να προχωράτε μπροστά, αντί να μπλοκάρεστε εξαιτίας αυτών. Ούτως η άλλως, η υπομονή δημιουργεί την πίστη και την επιμονή! Οι ακόλουθες θέσεις αφορούν την ισορροπία. Με τις ισορροπιστικές θέσεις, μπορείτε να καλλιεργήσετε την υπομονή και την ιδιοδεκτικότητα. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις θα πάρετε μια εικόνα για το πώς αντιδράτε όταν χάνετε τη βάση σας, ή όταν δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες σας! Οι ασκήσεις ισορροπίας, θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε την υπομονή σας σε σχέση με το πού βρίσκεστε σήμερα.


1. VRKSASANA.

Σταθείτε μπροστά στο χαλάκι σας σε όρθια θέση. Μετακινήστε το βάρος σας στο αριστερό πόδι και σηκώστε το δεξί λυγισμένο, ώστε το πέλμα να πατήσει στο εσωτερικό του μηρού στο σταθερό πόδι. Μπορείτε να το φέρετε ψηλά με τη φτέρνα κοντά στη πύελο ή χαμηλά στη κνήμη. Όχι όμως πάνω στο γόνατο. Τα δάχτυλα του λυγισμένου ποδιού, κοιτάζουν κάθετα στη γη, ενώ το γόνατο στρέφεται τελείως πλάγια. Το πόδι στήριξης είναι ίσιο με τα δάχτυλα να ριζώνουν στη γη. Κρατήστε τα χέρια σας στο κέντρο της καρδιάς, ή ισιώστε τα ψηλά σημαδεύοντας τον ουρανό. Το βλέμμα είναι εστιασμένο σε κάποιο σταθερό σημείο, μακριά στον ορίζοντα των ματιών. Επιμηκύνεται το σώμα διατηρώντας τους ώμους χαλαρούς. Κρατείστε τη θέση για 1 λεπτό. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Όταν βγείτε από τη θέση, παρατηρήστε την αντίδρασή σας. Κάνατε την άσκηση συντηρητικά, ώστε να μην πέσετε; Κρίνατε τον εαυτό σας; Προσπαθήσατε να καλλιεργήσετε την ηρεμία με όσα προκύπτουν αυτή τη στιγμή;


2 UTTHITA TRIKONASANA.

Απο όρθια θέση ανοίγετε τα πόδια σε διάσταση, διπλάσια απο το φάρδος των ώμων. Το μπροστινό πέλμα κοιτάζει μπροστά και το πίσω διαγώνια. Ανοίγετε τα χέρια σε μια ευθεία, στον άξονα των ώμων. Εκπνέοντας κατεβάζετε αργά τον κορμό, με τα πλευρά πάνω απο το στραμμένο πόδι. Κρατάτε τεντωμένα τα χέρια και τα πόδια. Ο θώρακας κοιτάζει μπροστά και το κεφάλι ψηλά, ή μπροστά εαν σας πονάει ο αυχένας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μπλοκ ή να αφήσετε το χέρι στο έδαφος εάν σας το επιτρέπει το σώμα σας. Μένετε στη θέση αυτή για ένα λεπτό και στη συνέχεια εισπνέοντας επαναφέρετε σε όρθια θέση τον κορμό, ωθώντας ψηλά το πάνω χέρι. Επαναλαμβάνετε στην άλλη πλευρά.


3. ARDHA CHANDRASANA.

Απο όρθια θέση με τα πόδια σε διάσταση, στρέψτε το δεξί σας πέλμα να κοιτάξει μπροστά. Στη συνέχεια λυγίστε το δεξί σας πόδι, μεταφέροντας το κορμό και κατ' επέκταση το κέντρο βάρους του σώματος σας μπροστά και τοποθετήστε τη δεξιά παλάμη είτε σε μπλοκ είτε στο έδαφος, μισό μέτρο πιο μπροστά (ο καρπός να βρίσκεται κάτω απο τον ώμο). Ελευθερώστε το αριστερό σας πέλμα, σηκώνοντας το αριστερό πόδι ψηλά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον κορμό. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνέοντας στρέψτε τον κορμό αριστερόστροφα, ώστε ο αριστερός ώμος να έρθει σε κάθετη ευθυγράμμιση με το χέρι στήριξης (δεξιό). Εάν σας το επιτρέπει η ισορροπία σας, στρέψτε το πρόσωπο και το βλέμμα ψηλά. Μείνετε για 10 κύκλους αναπνοής και αλλάξτε πλευρά.


4. VIRABHADRASANA I.

Από όρθια θέση ανοίγετε τα πόδια σε διάσταση, διπλάσια απο το φάρδος των ώμων. Στρέψτε τον κορμό, ώστε η πύελος να ευθυγραμμιστεί τετραγωνισμένη, με το εμπρόσθιο πόδι. Το πέλμα του πίσω ποδιού τοποθετείται διαγώνια, ώστε να προστατεύετε το γόνατο. Η πύελος και ο θώρακας κοιτάζουν μπροστά. Λυγίστε το γόνατο του μπροστινού ποδιού, ώστε η κνήμη να είναι κάθετη στη γη και ο μηρός σχεδόν παράλληλος με την επιφάνεια της. Μοιράστε το βάρος και στα δύο πόδια. Ισιώστε τα χέρια ψηλά, κρατώντας τους ώμους μακριά από τα αυτιά. Το βλέμμα είτε είναι μπροστά είτε ανάμεσα στα χέρια. Μείνετε στη θέση αυτή για ένα λεπτό και στη συνέχεια αλλάξτε πόδι.


5. VIRABHADRASANA III.

Απο όρθια θέση, ανυψώστε τα χέρια, ώστε οι βραχίονες να ευθυγραμμιστούν με τον κορμό, ενω οι παλάμες αντικρίζουν η μια την άλλη. Ισορροπείστε στο πέλμα και ενεργοποιώντας τους ραχιαίους μύες, ανυψώστε το αριστερό σας πόδι, με το πέλμα σε κάμψη (φλεξ). Και τα δύο πόδια είναι τεντωμένα, με τους τετρακέφαλους μηριαίους ενεργοποιημένους. Εισπνεύστε και ευθυγραμμίστε τον κορμό με το πόδι αιώρησης. Οι βραχίονες, ο κορμός, η πύελος και το αριστερό πόδι σχηματίζουν έναν άξονα, παραλληλα με το έδαφος. Η κίνηση είναι ενιαία και συντονισμένη. Διατηρήστε τη θέση για 10 κύκλους αναπνοής και αλλάξτε πλευρά.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Σχόλια


bottom of page