top of page
Αναζήτηση

Γιατί η Yin Yoga θα πρέπει να ενσωματωθεί στη πρακτική σας!

Δείτε πώς η Yin Yoga θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε περισσότερη ισορροπία στην πρακτική και τη ζωή σας.Όταν πρωτοξεκίνησα στο μονοπάτι της γιόγκα πριν από 15 χρόνια, γρήγορα γαντζώθηκα από την αυστηρή πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο που μου ενέπνευσε η Ashtanga Yoga. Για δύο ώρες την ημέρα έκανα εξάσκηση σε ακολουθίες asana. Αναζήτησα την πνευματική αγνότητα, μέσω μιας ωμής vegan διατροφής, πιστεύοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να ανυψώσω την ψυχή μου και να καθαρίσω το σώμα μου από τις τοξίνες. Και πίστευα ότι με τις κατάλληλες συνθήκες, τον δάσκαλο και την εξάσκηση, ήμουν κοντά!


Αποδεικνύεται όμως, ότι στην προσπάθειά μου, με γνώμονα να καλλιεργήσω τη γαλήνη, ενίσχυα την ποιότητα της ''ακαμψίας'' προσπαθώντας να ελέγξω το σώμα, τον νου και τη διατροφή μου.
Τότε, άρχισα να εξασκώ ταυτόχρονα και τη Yin Yoga, για να ξεκουράζω το σώμα μου και ίσως να βρω περισσότερη ισορροπία. Αμέσως παρατήρησα κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Πρώτον, η εμπειρία μου με τον διαλογισμό βελτιώθηκε δραματικά.

Το σώμα μου άρχισε να απελευθερώνει βαθιά ένταση, που είχε προκαλέσει πόνο στα γόνατά μου και μουδιάσματα στα πόδια. Αυτό και μόνο, με έκανε να επιστρέψω στα βαθιά κρατήματα για το Yin, που είναι τυπικά για το στυλ, και έμαθα να ανέχομαι την "πικρή" ταλαιπωρία των αισθήσεων που ένιωθα όταν έκανα κάποιες πόζες.Παρατήρησα επίσης πως αυτή η απελευθέρωση της έντασης, διευκόλυνε μια πιο ευχάριστη ροή και καλύτερη κινητικότητα στην εξάσκηση της Ashtanga, που έκανα πρακτική τότε.


Ο όρος Yin Yoga, χρησιμοποιείται πολύ αυτές τις μέρες και έχει σκοπό να πετύχει κάτι πολύ συγκεκριμένο: να ισορροπήσει και να εναρμονίσει το σώμα και το μυαλό σε συνδυασμό με άλλα, πιο δυναμικά στυλ εξάσκησης.

Σε γενικές γραμμές, τα στυλ της δυναμικής Yoga (Iyengar, Ashtanga και Vinyasa) δίνουν έμφαση στη ρυθμική και επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών.Αυτά τα στυλ επικεντρώνονται στην κίνηση του σώματος, μέσω δυναμικών ροών που διεγείρουν, διατείνουν και ενισχύουν τους μύες και την περιτονία τους (συνδετικούς ιστούς).Η Yin Yoga δίνει έμφαση στις παθητικές, στατικές θέσεις, που κρατούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, με τους μύες σε χαλαρή κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, οι πυκνοί συνδετικοί ιστοί μέσα και γύρω από τους μύες και τις αρθρώσεις διεγείρονται, τεντώνονται και εν τέλει ενισχύονται. Η Yin Yoga προορίζεται να συμπληρώσει τη δυναμική πρακτική κάποιου.


Δεν είναι μια αυτόνομη πρακτική, είναι απλώς το άλλο μισό της εξάσκησης.

Με τον χρόνο για ξεκούραση και ανάκαμψη, το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτή την άσκηση, ενισχύοντας τον καταπονημένο ιστό, καθιστώντα


ς τον πιο δυνατό και υγιέστερο.

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Yin Yoga, όπου στοχεύει να ασκήσει συγκεκριμένη πίεση στους ιστούς, για να προωθήσει τη δύναμη και την κινητικότητα, να στηρίξει το σώμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να συμβεί μια βαθιά χαλάρωση, χωρίς να αγχωθεί το σώμα με κανέναν σημαντικό τρόπο. Δύο διαφορετικές προθέσεις, δύο διαφορετικές εμπειρίες!


Εν κατακλείδι, η Yin Yoga επιδρά στους συνδετικούς ιστούς της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων των ισχίων, όπου συσσωρεύεται η συναισθηματική και σωματική ένταση. Αναπτύσσει την ευλυγισία των περιοχών αυτών, απελευθερώνοντας τις εντάσεις και εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα.

Σε σωματικό επίπεδο, αποκαθιστά και αυξάνει την φυσική κινητικότητα των αρθρώσεων, των περιοχών της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και των ποδιών.

Σε ενεργειακό επίπεδο, ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος, επιτυγχάνοντας την ελεύθερη ροή της ενέργειας.

O αργός της ρυθμός μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε περισσότερο με την αναπνοή και το νου μας. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και τις συνήθειες μας, αποκτάμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και νιώθουμε ευεξία και βαθιά χαλάρωση. Σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε και να απολαύσετε αυτή τη μία ώρα ξεκούρασης και αναζωογόνησης του σώματος και του νου! Τρίτη και Πέμπτη 19.00-20.00 Vasanta Yoga Namaste


Ευαγγελία Γκίκα

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page