top of page
Αναζήτηση

Η σημασία της ορθοσωμίας!

Το να αποκτήσετε ίσια πλάτη σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μην περπατάτε σκυφτοί ή η βελτίωση της εμφάνιση σας.

Κάποιοι από τους λόγους που μας οδηγούν σε κακή στάση και σε βαθμιαία κύρτωση της σπονδυλικής μας στήλης είναι:

· Κλειστή καρδιά.

· Νους γεμάτος σκέψεις.

· Αυξημένη ενέργεια στα ανώτερα τσάκρα και έλλειψη γείωσης.

· Αδύναμος πυρήνας.


Κλειστή καρδιά Ένας από τους κύριους λόγους της κακής στάσης του σώματος είναι η κλειστή καρδιά. Όταν νιώθουμε φόβο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης ή υποφέρουμε από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση προερχόμενη από το κλειστό 4ο κέντρο της καρδιάς, τότε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτόν μας σκύβοντας προς το συγκεκριμένο τσάκρα. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθηματικού πόνου μας συσσωρεύεται στο ηλιακό πλέγμα (δηλαδή, ανάμεσα στον αφαλό και το στήθος). Τα προστατευτικά μας ένστικτα ξεκινούν συχνά από την περιοχή του ηλιακού πλέγματος. Για να ανοίξουμε την καρδιά πρέπει να ξεκινήσουμε από το ηλιακό πλέγμα και να καλλιεργήσουμε μια μη λεκτική επικοινωνία με τις συναισθηματικές ενέργειες που εδρεύουν σε αυτή την περιοχή του σώματος. Φόβος, θυμός και θλίψη είναι τα λιοντάρια που φυλάνε την πύλη της καρδιάς. Πρέπει να γίνουμε φίλοι τους για να την ανοίξουμε. Σε μυϊκό επίπεδο η καρδιά για να μείνει ανοιχτή χρειάζεται την υποστήριξη των μυών της πλάτης. Αν οι μύες της πλάτης είναι αδύναμοι, βαθμιαία καταρρέουμε και σκύβουμε προς τα εμπρός.


Νους γεμάτος σκέψεις Θα ήταν ιδανικό όλοι να ενεργούμε από καρδιάς. Όταν περπατάμε, η καρδιά πρέπει να οδηγεί. Το πρόβλημά μας είναι ότι μετατραπήκαμε σε κεφάλια που περπατάνε και μιλάνε. Το σώμα κατέληξε να είναι ένα μέσο μεταφοράς των σκέψεών μας. Περπατάμε και σκεφτόμαστε τι θα έπρεπε να κάνουμε ή τι θα κάνουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το κεφάλι μάς οδηγεί όταν περπατάμε και προβάλλει πάνω από το σώμα μας ακόμα και όταν τρώμε, μιλάμε, καθόμαστε ή δουλεύουμε στον υπολογιστή. Όταν το κεφάλι μας δεν είναι απόλυτα ισορροπημένο πάνω στη σπονδυλική στήλη, η στάση μας χάνει την ευθυγράμμιση της. Το σώμα για να αντισταθμίσει το βάρος του κεφαλιού γέρνει προς τα εμπρός.


Έλλειψη γείωσης Επειδή ζούμε χαμένοι στις σκέψεις μας και όχι έχοντας επίγνωση των αισθήσεων μέσα μας, οι ενέργειές μας κυκλοφορούν στο πάνω μέρος του σώματος και κυρίως από τους ώμους και πάνω. Όταν λοιπόν ενεργειακά είμαστε πιο «βαρείς» εκεί, τότε πολλά στο σώμα χάνουν την ευθυγράμμιση τους και ανάμεσα σε αυτά η στάση μας. Αν οι ώμοι μας δεν μπορούν να χαλαρώσουν, τότε και το κέντρο της καρδιάς δεν είναι έτοιμο να ανοίξει.


Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, είναι και αυτές που απειλούν την πλάτη μας περισσότερο. Η εργασία μας για παράδειγμα είναι εξαιρετικής σημασίας. Εάν εργαζόμαστε σε γραφείο και καθόμαστε σε καρέκλα, έχει επιπτώσεις στην πλάτη μας. Το ίδιο ισχύει και αν σηκώνουμε βάρη ή στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλες περιόδους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες όταν εκτελούνται έχοντας λανθασμένη στάση του σώματος, μπορούν να προκαλέσουν ένταση και μυϊκή στεγανότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον πόνο στην πλάτη. Η πιο εύκολη λύση σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις είναι να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας. 


Οι γυναίκες που αναπτύσσουν πόνο στην πλάτη δεν πρέπει να φορούν ψηλά τακούνια. Αυτό, διότι τα τακούνια ωθούν το κατώτερο τμήμα του σώματος προς τα εμπρός και εκείνες αναγκάζονται να κάμπτουν το ανώτερο τμήμα προς τα πίσω για να ισορροπήσουν, ασκώντας έτσι πίεση στην πλάτη τους. Είναι καλύτερο να επιλέγετε ίσια παπούτσια χωρίς σκληρές, δερμάτινες σόλες, γιατί οι σκληρές σόλες μεταδίδουν τους κραδασμούς που αναπτύσσονται καθώς οι φτέρνες χτυπούν το έδαφος έως ψηλά στον σκελετό και συχνά επιδεινώνουν τα προβλήματα στην πλάτη. Οι σόλες και τα τακούνια με επένδυση από μαλακό υλικό, καθώς και οι «πάτοι» που απορροφούν τους κραδασμούς, ενδέχεται να περιορίσουν το πρόβλημα αυτό και συχνά διευκολύνουν τη βάδιση. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία είναι άνετα και μειώνουν στο ελάχιστο τους κραδασμούς.


Πόνο στην πλάτη, επίσης εμφανίζεται συχνά σε όσους οδηγούν πολλές ώρες.Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν μεγάλη σημασία στον σχεδιασμό των καθισμάτων των αυτοκινήτων και της θέσης του οδηγού, προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο τον πόνο.


Η τακτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία, αν είστε επιρρεπείς στην ανάπτυξη προβλημάτων στην πλάτη. Πιστεύω ότι η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη, αυξάνοντας την ικανότητα του κορμού να αντιμετωπίζει τις πιέσεις που του ασκούνται. Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά είδη άσκησης, τα οποία είναι κατάλληλα για την ενίσχυση της πλάτης, όπως, π.χ. η γιόγκα, το κολύμπι, η προπόνηση με βάρη και οι απλές διατάσεις και κάμψεις. Το να διατηρείτε τη φυσική σας κατάσταση και να ενισχύετε τους μύες της σπονδυλικής στήλης είναι το πιο σημαντικό, ότι και να επιλέξετε!

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Komentáře


bottom of page