top of page
Αναζήτηση

Η 8άπτυχη διαδρομή της γιόγκα.

Την ώρα που η γιόγκα γίνεται εντυπωσιακά δημοφιλής, υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφή που εξασκείται κοινώς, η οποία είναι η Ashtanga Yoga. Αυτή η μορφή γιόγκα θεωρείται επίσης το πιο σημαντικό κομμάτι ανάμεσα σε πολλά προγράμματα διδασκαλίας γιόγκα στην Ινδία. Υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν εκπαίδευση δασκάλων στο Rishikesh και σεμινάρια στη Dharamsala, οι οποίες δίνουν έμφαση σε πολύμορφη εκπαίδευση που περιλαμβάνει Hatha, Ashtanga, Kundalini κλπ.


Τι είναι τα 8 μονοπάτια της γιόγκα;

Είναι το 8άπτυχο μονοπάτι γνωστό ως Ashtanga (ashta-eight/οκτώ, anga-limb/πτυχή). Οι 8 πτυχές της γιόγκα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο, για το πλαίσιο που περιλαμβάνει τη γιόγκα ή τα βήματα που περιλαμβάνουν μια πρακτική γιόγκα. Πιστεύεται ότι με τη πρακτική των 8 σημείων ερχόμαστε σε πνευματική συνειδητότητα. Έχει περιγραφεί στα γιόγκα σούτρας, ως ο δρόμος προς τον διαφωτισμό.


Ποια είναι η σημασία της 8άπτυχης γιόγκα;

Τα 8 σημεία της γιόγκα θεωρούνται ως οδηγοί στο να οδηγηθεί κάποιος σε μια ζωή με νόημα. Είναι σαν οριοθέτηση ή βήματα που θα οδηγήσουν στο μονοπάτι του διαφωτισμού και σε μια ουσιαστική ζωή. Η 8πτυχη γιόγκα προσφέρει ολοκλήρωση στον ασκούμενο με την επίτευξη της πνευματικότητας. Αυτά είναι απαραιτητα για να φτάσουμε στη moksha ή αλλιώς στην ελεύθερη κατάσταση ύπαρξης.


Τα 8 μονοπάτια της γιόγκα είναι:

1. Yamas

Το πρώτο σκαλοπάτι που σχετίζεται με τους περιορισμούς, με τα ηθικά πρότυπα και με τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους. Ακολουθεί τους Διεθνείς Κανόνες Ηθικής.

Υπάρχουν πέντε στοιχεία που αποτελούν τα Yamas. Αυτά είναι :

· Ahimsa ή Μη Βία

Ahimsa είναι, το να είσαι συμπονετικός με όλα τα υπόλοιπα πλάσματα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Προϋποθέτει να είσαι καλός/καλή, να βοηθάς, να είσαι φιλικός/ή με τους άλλους.

· Satya ή Αλήθεια

Όπως υπονοεί και ο όρος, το πρότυπο Satya έχει να κάνει με το να ήμαστε ειλικρινείς κι αληθινοί. Αν η επικοινωνία βασίζεται στο ψέμα και την ανειλικρίνεια, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

· Asteya ή Μη κλεψιά

Αυτό το πρότυπο υπονοεί ότι δεν πρέπει να έχουμε την κατοχή οποιοδήποτε πράγματος που δε μας ανήκει. H Asteya μας καθοδηγεί να μην παίρνουμε ή χρησιμοποιούμε οτιδήποτε που δε μας έχει χαριστεί. Το να παίρνουμε ή να χρησιμοποιούμε κάτι χωρίς την άδεια του κατόχου, δεν είναι αποδεκτό και αποτελεί παραβίαση της εμπιστοσύνης. Τα ίδια ισχύουν και σε μη υλικά πράγματα.

· Brahmacharya ή εγκράτεια Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδή εντύπωση ότι η Brahmacharya σημαίνει μη απόλαυση και ότι είναι συνδεδεμένη με την αποχή ως αποκλειστικό αυτοσκοπό. Αυτός είναι μια παρεξηγημένη ερμηνεία αφού παροτρύνεται παράλληλα να είναι κάποιος εγωκεντρικός και αυτάρκης. Μας διδάσκει την αυτοσυγκράτηση όπως και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας με επιείκεια.

· Aparigraha ή μη ζηλοφθονία

Αυτό το βήμα αφορά στο να αφήνουμε στην άκρη την απληστία μας για τα υλικά αγαθά. Ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούμε μονάχα ότι μας είναι απαραίτητο για να ζήσουμε και να μη συσσωρεύουμε πράγματα που δεν μας είναι απαραίτητα.


2. Niyamas

Είναι το μονοπάτι που αναφέρεται στην παρατηρητικότητα. Περιλαμβάνει τις πρακτικές της αυτοσυγκράτησης και, κατά μία έννοια, αποτελεί την προέκταση του ηθικού κώδικα των Yamas. Αποτελείται από 5 στοιχεία :

· Saucha ή καθαρισμός

Αναφέρεται στην κάθαρση και τον καθαρισμό της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος. Περιλαμβάνει εξωτερική όσο και εσωτερική κάθαρση. Η εξωτερική κάθαρση μπορεί να επιτευχθεί με συχνό καθαρό εξωτερικό περιβάλλον και ατμόσφαιρα. Εσωτερική κάθαρση νοείται η αφαίρεση των τοξινών μέσω της πρακτικής asanas, pranayama κλπ. Καθαρό, φρέσκο και υγιεινό φαγητό καθώς και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης είναι σημαντικά και περιλαμβάνονται στη Saucha. Θυμός, μνησικακία, απληστία, υπερηφάνεια (με την αρνητική της έννοια) κλπ, υπολογίζονται ως την πηγή εσωτερικής ακαθαρσίας.

· Santosha ή ικανοποίηση

Είναι το να παραμένει κάποιος απόλυτα εναρμονισμένος με αυτά που έχει στη ζωή του. Η Santosha είναι επίσης το να είσαι απελευθερωμένος από περιττές έννοιες, επιθυμίες και πάθη. Σε διδάσκει να είσαι ευγνώμων και ευχαριστημένος με ότι ακριβώς σου έχει προσφέρει η ζωή.

· Tapas ή πιστοποίηση Αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία και τη δύναμη της θέλησης. Κατά μια έννοια είναι η προέκταση της Santosha. Μας διδάσκει να λαμβάνουμε ικανοποίηση από την ισχυρή θέληση και την αυτοκυριαρχία και αυτοσυγκράτηση. Η Tapas επιζητεί μια πρακτική πέρα από τη ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία ζούμε.

· Svadhyaya ή αυτο-εκπαίδευση Η Svadyaya ενισχύει την εκπαίδευση του εαυτού μας. Γενικώς πραγματοποιείται μέσω του διαλογισμού και των asanas. Έχει να κάνει με το να ανακαλύπτουμε τις υποσυνείδητες πράξεις μας. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε τα ελαττώματα μας και έτσι να βοηθηθούμε ώστε να εξελιχθούμε σε μια ανώτερη εκδοχή του εαυτού μας.

· Ishvara Pranidhana ή Παραδίνομαι στα Θεία. Μας κινεί να αφοσιωθούμε και να παραδοθούμε στο σύμπαν ή στο Θείο. Μας διδάσκει να ήμαστε πιο δεκτικοί και συνδεδεμένοι με όλα όσα μας περιβάλλουν.


3. Asana ή στάση

Η Asana απλώς αναφέρεται στη στάση του σώματος. Στη συνειδητή, ευθυγραμμισμένη, σταθερή και άνετη θέση, σε επιλεγμένο χώρο και χρόνο. Προετοιμάζει το σώμα και το πνεύμα του ασκούμενου για τον διαλογισμό.


4. Pranayama ή Έλεγχος αναπνοής

Η αναπνοή είναι μια λειτουργία που ο άνθρωπος κάνει εθελούσια/αυτόματα και μη. Στην pranayama συνειδητά ελέγχουμε την αναπνοή μας. Εξασκώντας Asana και διαλογισμό συχνά, χαλαρώνουμε το μυαλό μας όπως και το σώμα μας.


5. Pratyahara ή απόσυρση των αισθήσεων

Στην pratyahara, φιλτράρουμε συνειδητά τα εξωτερικά ερεθίσματα με τρόπο που να αναπτύσσουμε την εσωτερική συνειδητότητα και να βλέπουμε πέρα από το σώμα μας. Μας βοηθάει στην ενίσχυση της εστίασης και της (αυτο) συγκέντρωσης. Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής φύσης της γιόγκα.


6. Dharana ή συγκέντρωση

Η dharana συνήθως εξασκείται με τη συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ασκεί το μυαλό να είναι ήρεμο, σταθερό και συγκεντρωμένο. H Pratyahara βοηθά την άσκηση της Dharana με το να φιλτράρονται οι περισπασμοί και οι οχλήσεις.


7. Dhyana ή διαλογισμός

Η dhyana αναφέρεται στην ενατένιση και τον διαλογισμό. Είναι μια κατάσταση όπου ο ασκούμενος είναι αφυπνισμένος , αλλά χωρίς να έχει συνειδητά την προσοχή του κάπου συγκεκριμένα. Το να είσαι παρών στη στιγμή οφείλεται στην dhyana.


8. Samadhi ή υπερ-συνειδητότητα

Είναι η τελευταία κατάσταση των 8 μονοπατιών της γιόγκα. Αφιερώνεται στην κατάσταση της έκστασης. Λαμβάνεται ως η ενοποίηση με τα Θεία. Στη Samadhi, το άτομο είναι σε βαθειά διαλογιστική φάση. Σε αυτή την κατάσταση, το άτομο είναι ελεύθερο από όλες τις μορφές ψευδαίσθησης και βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας.


Όλα τα 8 μονοπάτια τις γιόγκα αλληλοσυνδέονται, το ένα οδηγεί στο άλλο και το ένα επικουρεί το άλλο. Τα 8 μονοπάτια της γιόγκα δεν είναι μια εύκολη πρακτική. Θα πρέπει αρχικά να διδάχθεί υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου προτού κάποιος βρεθεί σε θέση να ασκείται μόνος του.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page