Οι παράγοντες που συντελούν στην οστική υγεία είναι πολλοί.
Ένα συμπλήρωμα ασβεστίου καλύπτει μόνο ένα διατροφικό παράγοντα: την ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή. Το φύλο, η σωματική διάπλαση, το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα επίπεδα οιστρογόνων αλλά και η κληρονομικότητα παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Η λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί βέβαια να βοηθήσει στη προαγωγή της οστικής υγείας. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, ωστόσο, η επαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο παρέχει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός.
Αλλά ακόμα κι αν καταπιείτε το ασβέστιο όλου του κόσμου, δεν θα αποφύγετε την οστεοπόρωση στην περίπτωση που είστε ξαπλωμένοι όλη μέρα στο κρεβάτι!
Το ασβέστιο τοποθετείται στα κόκαλα μόνο όταν ασκείστε και φαίνεται τελικά, ότι η οστεοπόρωση είναι μια προσαρμογή του οργανισμού στις συνθήκες της ζωής του.
Η άθληση είναι το κλειδί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης!
Οι πρωτόγονες φυλές έχουν πιο γερά κόκαλα από τον σύγχρονο άνθρωπο, παρότι δεν έπαιρναν πολύ ασβέστιο από τη διατροφή τους. Αντίθετα, ο σύγχρονος άνθρωπος που καταναλώνει περισσότερο ασβέστιο, πάσχει από οστεοπόρωση, επειδή κάνει καθιστική ζωή.
Όταν συγκρίνονται κόκαλα καθιστικών ανθρώπων και αθλητών υπάρχει μεγάλη διαφορά στη πυκνότητά τους και το συμπέρασμα είναι: ναι, σκεφτείτε την διατροφή σας αλλά ανησυχήστε για την φυσική σας δραστηριότητα, διότι αυτή είναι που διεγείρει την εναπόθεση του ασβεστίου στα κόκαλα. Η ήρεμη βάδιση, η γιόγκα, το πιλάτες, το ελαφρύ τρέξιμο (τζόκιν), η κολύμβηση, η ήπια ποδηλασία, ο χορός, η ελαφριά κηπουρική διάρκειας μισής-μιας ώρας, 4 - 7 φορές την εβδομάδα δίνουν στον οργανισμό καρδιο-αναπνευστικά οφέλη, διατήρηση ή βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, αλλά και συντήρηση της οστικής σας πυκνότητας.
Επίσης, οι ασκήσεις που γίνονται είτε με το ίδιο το βάρος του σώματος, είτε με βαράκια, μηχανήματα και ασκήσεις εδάφους, οι οποίες εκτός των άλλων συνεισφέρουν σημαντικά και στην βελτίωση της σωστής στάσης και ισορροπίας, που είναι απαραίτητη για την αποφυγή καταγμάτων από πτώσεις, συντελούν και αυτές σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Η συνισταμένη ημερήσια δόση ασβεστίου για έναν ενήλικα είναι 700mg. Μια καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου είναι τα τυριά. Οι περισσότεροι νομίζουν πως τα λευκά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο απ’ ότι τα κίτρινα. Αυτήν την εντύπωση μας τη δίνει ψευδώς το λευκό χρώμα. Στη πραγματικότητα, τα κίτρινα τυριά έχουν περισσότερο ασβέστιο από τα λευκά. Για παράδειγμα, από τη γραβιέρα παίρνει κάποιος τριπλάσιο περίπου ασβέστιο απ’ ότι από τη φέτα. Ένας άλλος μύθος είναι για το άπαχο γάλα. Το άπαχο, το ημι-άπαχο και το πλήρες γάλα έχουν παραπλήσια περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ωστόσο δε συστήνεται η κατανάλωση άπαχου γάλακτος, λόγω της απομάκρυνσης, κατά την επεξεργασία του, της βιταμίνης D, που αποτελεί σημαντικό κλειδί για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Σαφώς πλούσιες πηγές ασβεστίου υπάρχουν και σε vegan τροφές, όπως είναι το tofu,το tempeh, το φυτικό γάλα και τα γιαούρτια, η σόγια, το ψωμί με λιναρόσπορο, το ταχίνι από σουσάμι, το αμυγδαλοβούτυρο, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το σπανάκι και άλλα…
Πολύ σημαντικό tip που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως η βιταμίνη D βοηθάει πάρα πολύ στην απορρόφηση ασβεστίου!
Comments