top of page
Αναζήτηση

Μάθετε πώς να προστατεύετε τους καρπούς στην πρακτική σας!

Μάθετε πώς να προστατεύετε τους καρπούς στην πρακτική σας!

Από τη φύση μας, οι καρποί μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τραυματισμους.

Γενικότερα, το πρώτο πράγμα που αισθάνονται οι μαθητές της γιόγκα ξεκινώντας την πρακτική τους, είναι η ευαισθησία στους καρπούς. Μάθετε πώς να προστατεύεστε στην πρακτική σας.

Εξερευνώντας την ανατομία των καρπών, είναι εύκολο να δείτε πώς αυτές οι ευάλωτες δομές, μπορούν να υποφέρουν από ακατάλληλη μεταφορά βάρους και επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως είναι το Downward Facing Dog Pose και η Chaturanga Dandasana.
Ανατομία του καρπού
Οι καρποί έχουν πολλά κινούμενα μέρη. Γενικότερα, η πηχεοκαρπική άρθρωση, είναι μία από τις πιο πολύπλοκες του σώματος μας, καθώς αποτελείται από πολλά διαφορετικά οστά και επιμέρους αρθρώσεις που συντελούν στην σωστή κίνηση της. Συγκεκριμένα, τα οστά του καρπού είναι 8 στο σύνολο και διατάσσονται σε δύο σειρές, την εγγύς σειρά που συνδέεται με τα οστά του αντιβραχίου (την κερκίδα και την ωλένη) και την περιφερική σειρά που ενώνεται με τα μετακάρπια οστά. Καθώς όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν πολλές μικρές επιμέρους αρθρώσεις και δίνουν την σχετική ευλυγισία και το απαραίτητο εύρος κινήσεων του καρπού, ωστόσο τον καθιστούν επίσης εξαιρετικά ευάλωτο σε τραυματισμούς. Ουσιαστικά η άρθρωση του καρπού αποτελείται από πολλές μικρές αρθρώσεις, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερη ευλυγισία και λειτουργικότητα στο χέρι. 

Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μαλακό αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικό ιστό και συνδέουν τα οστά μεταξύ τους προσδίδοντάς τους σταθερότητα και δύναμη. Πολλοί τένοντες –καμπτήρες στη παλαμιαία επιφάνεια και εκτείνοντες στη ραχιαία, περνούν από τον καρπό και αποτελούν την κινητήρια δύναμη της άρθρωσης αλλά και της άκρας χείρας.
Είναι σημαντικό να κάνουμε αναφορά και στα νεύρα που περνάνε από το σημείο και παίζουν κι αυτά με τη σειρά τους σημαντικό ρόλο στα προβλήματα του καρπού.
Συχνοί τραυματισμοί στον καρπό
Με όλη αυτή την πολυπλοκότητα, οι ανακατατάξεις στα οστά, τους συνδέσμους και τους μυς, κατά τη διάρκεια των asanas που φέρουν βάρος είναι αναπόφευκτο να συμβούν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον καρπό και δύο κοινές παθήσεις. Η πρώτη είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, όπου είναι μια νευρολογική βλάβη, που προκαλείται από πίεση του μέσου νεύρου, που πορεύεται προς το άκρο χέρι, μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. 
Το μέσο νεύρο, νευρώνει τον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο δάκτυλο και το μισό έσω του παράμεσου δακτύλου. Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά του καρπού προς τη ραχιαία επιφάνεια του χεριού και τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο στην πρόσθια επιφάνεια του χεριού. Το εύρος του σωλήνα είναι περίπου όσο το πάχος του δείκτη του χεριού ενός φυσιολογικού ανθρώπου. 
Η δεύτερη είναι η γνωστή τενοντίτιδα, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή τένοντα, που οφείλεται συχνά σε κακή ευθυγράμμιση και μεταφορά βάρους σε θέσεις όπως η Chaturanga Dandasana, όπου η άρθρωση του καρπού είναι σε πλήρη έκταση. Ο χρόνιος τραυματισμός του καρπού είναι επίσης κοινός στους γιόγκι με χαλαρούς ή υπερκινητικούς συνδέσμους, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, πόνο και τελικά αρθρίτιδα.

Το κλειδί για την προστασία των καρπών σας είναι - έκπληξη! Το «φάρμακο», που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, είναι ένας ισχυρός πυρήνας! Αποδεικνύεται ότι ένας ισχυρός πυρήνας, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μυών του στροφικού πετάλου. Οι μύες που απαρτίζουν το στροφικό πέταλο (ο υπερακάνθιος /supraspinatus, ο υποπλάτιος /subscapularis, ο υπακάνθιος /infraspinatus, και ο έλασσον στρογγύλος /teres minor), σταθεροποιούν τους ώμους και έτσι μπορούν να μειώσουν το φορτίο που μεταφέρεται στους καρπούς σας. Από την άλλη πλευρά, ένας αδύναμος πυρήνας, ή η μη ενεργοποίηση του κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως η εκτέλεση της Chaturanga Dandasana, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σταθερότητα του κορμού και των ώμων. Εάν ο πυρήνας είναι αδύναμος, όλο το φορτίο μεταφέρεται στους καρπούς, ειδικά κατά τη διάρκεια μεταβάσεων μεταξύ των θέσεων. Με την πάροδο του χρόνου, και χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς που περιγράφονται παραπάνω. Αλλά όταν γίνεται μια σωστή προετοιμασία με ενδυνάμωση στον πυρήνα, τους ώμους και το υπόλοιπο σώμα, ο πόνος στους καρπούς ελαχιστοποιείται!


Always look on the Yoga side of life

Namaste

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page